31 Μαρτίου 2011

ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΑΣΥΡΜΑΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ


Ακτινοβολία ασύρματων συσκευών…

Σύμφωνα με τα διεθνή όρια ασφαλείας, η ακτινοβολία δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5 με 6 μιλιβάτ /ανά τετραγωνικό μέτρο. Ο οικιακός μετρητής έδειξε 1.827(!) μιλιβάτ, 365 φορές πάνω από το όριο, τη στιγμή που το τηλέφωνο καλούσε, όπως και κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ! Να σημειώσουμε ότι στη δική μας μέτρηση η απόσταση μετρητή κινητού ήταν περίπου 10 εκατοστά, ενώ όταν συνομιλούμε χωρίς hands free, το κινητό εφάπτεται στο κεφάλι και η απόσταση… μηδενίζεται. Όταν το κινητό φορτίζει, η μέτρηση κυμαίνεται σε φυσιολογικά όρια, ωστόσο οι ειδικοί συμβουλεύουν να μη φορτίζουμε το κινητό δίπλα στο κεφάλι μας. Σε κλειστούς, μικρούς χώρους, όπως το ασανσέρ, το αυτοκίνητο ή τα τούνελ των αυτοκινητοδρόμων κατά την διάρκεια της συνομιλίας, η ακτινοβολία αυξάνεται, καθώς το κινητό προσπαθεί πιο έντονα να «πιάσει» σήμα.

Ασύρματο δίκτυο Ιντερνετ (router)


Η ελευθερία που μας προσφέρει η ασύρματη τεχνολογία είναι πολύ σημαντική, ενώ το γεγονός ότι αποφεύγουμε τα ενοχλητικά καλώδια την κάνει ακόμη πιο δημοφιλή. Το απαραίτητο router τοποθετείται τις περισσότερες φορές στο γραφείο ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο υπάρχει υποδοχή τηλεφώνου, συχνά δίπλα στον καναπέ, όπου περνάμε τη μισή ημέρα, ή ακόμα χειρότερα στην κρεβατοκάμαρα. Στο σπίτι, όπου έγινε η μέτρηση, το router είναι τοποθετημένο σ’ ένα ντουλάπι δίπλα στο κρεβάτι. Η μέτρηση έδειξε 15,20 μιλιβάτ, τριπλάσια από το όριο, σε απόσταση 10εκατοστών, ενώ δίπλα στην κεραία η ακτινοβολία άγγιξε τα 578 μιλιβάτ (100 φορές μεγαλύτερη του ορίου)! Υπολογίστε ότι αυτό το ποσόεκπέμπεται συνεχώς, όσο το router παραμένει αναμμένο – ακόμη κι όταν δεν χρησιμοποιείτε το Ιντερνέτ. Άρα, μπορεί η ακτινοβολία να είναι μικρότερη του κινητού π.χ., όμως τη λαμβάνετε συνεχώς.

Ασύρματος back server


Πρόκειται για ένα σκληρό δίσκο, ο οποίος συνδέεται ασύρματα με τον υπολογιστή μας και κάνει backup στα πολύτιμα αρχεία μας. Η θέση του συνήθως είναι πάνω στο γραφείο μας, αλλά στο σπίτι όπου έγινε η μέτρηση οι οικοδεσπότες τον είχαν τοποθετήσει κάτω από το κρεβάτι τους.Και οι δύο αυτές θέσεις είναι ακατάλληλες, αφού η μέτρηση έδειξε 15,20 μιλιβάτ, τρεις φορές πάνω από το όριο. Η συσκευή εκπέμπει ακτινοβολία φυσικά την ώρα που λειτουργεί, λαμβάνοντας ασύρματα και αποθηκεύοντας τα αρχεία σας. Την ώρα που αυτό συμβαίνει, καλό είναι να είστε μακριά από τη συσκευή. Όταν την έχετε κλειστή, μπορείτε να την τοποθετείτε οπουδήποτε θέλετε.

Φούρνος μικροκυμάτων


Από τις πλέον δημοφιλείς οικιακές συσκευές στις σύγχρονες κουζίνες είναι ο φούρνος μικροκυμάτων, που προσφέρει ευκολία και χρόνο. Συχνά μάλιστα δεν τον χρησιμοποιούμε μόνο για να ζεστάνουμε για λίγο το φαγητό μας, αλλά για πολύ περισσότερη ώρα, προκειμένου να ξεπαγώσουμε τρόφιμα, να ψήσουμε ή να ζεστάνουμε νερό. Ειδικά δε τα τελευταία χρόνια, στις καινούργιες κουζίνες, η θέση του βρίσκεται περίπου στο ύψος του κεφαλιού και συνήθως όση ώρα λειτουργεί στεκόμαστε μπροστά του σε μικρή απόσταση. Η μέτρησή μας έδειξε 11,53 μιλιβάτ, διπλάσια του ορίου, σε μια απόσταση 20 – 30εκατοστών. Εν ολίγοις: αφήστε τον να δουλεύει μόνος του, όση ώρα λειτουργεί καλό είναι να απομακρύνεστε, και εσείς και κυρίως τα μικρά παιδιά. Αυξημένη σε σχέση με τα επιτρεπτά όρια είναι η ακτινοβολία που εκπέμπει και ο συμβατικός φούρνος όταν λειτουργεί, οπότε καλό είναι και σε αυτή την περίπτωση να κάνετε το ίδιο.

Ενδοεπικοινωνία Baby Phone


Την πολύ χρήσιμη αυτή συσκευή οι γονείς την χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση, κυρίως το βράδυ, όταν το μωρό ή το παιδί κοιμάται. Πολλοί δε, για να είναι σίγουροι ότι θα ακούσουν και τον παραμικρό θόρυβο που θα κάνει το παιδί, τοποθετούν ακόμα και μέσα στο κρεβατάκι ή την κούνια του. Η μέτρηση δίπλα στην κεραία έδειξε 3,20 μιλιβάτ, κάτω του ορίου, ενώ σε απόσταση 20 εκατοστών η ακτινοβολία έπεσε κάτω από το μηδέν. Ωστόσο, τα παιδιά και ειδικά τα βρέφη είναι πολύ ευαίσθητα ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας. Καλό είναι λοιπόν να το τοποθετείτε σε μια απόσταση μεγαλύτερη του μέτρου. Άλλωστε, οι συσκευές αυτές είναι υπερβολικά ευαίσθητες και πιάνουν και από μεγαλύτερη απόσταση τους ήχους.

Ασύρματο τηλέφωνο

Στα περισσότερα σπίτια η θέση του ασύρματου τηλεφώνου είναι στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι, στο τραπεζάκι του καναπέ ή στο γραφείο, σε σημεία δηλαδή στα οποία περνάμε πολλές ώρες της ημέρας και της νύχτας μας. Ακόμα και όταν δεν μιλάμε όμως με το ασύρματο τηλέφωνο, η βάση του εκπέμπει συνεχώς ακτινοβολία, και αυτό είναι το ύπουλο σε αυτή την περίπτωση. Η μέτρηση έδειξε 31,40 μιλιβάτ, πενταπλάσια του ορίου, δίπλα στη βάση του τηλεφώνου. Όταν τοποθετήσαμε τον μετρητή στο μαξιλάρι, στο σημείο δηλαδή που βρίσκεται το κεφάλι μας επί τουλάχιστον οχτώ ώρες κάθε βράδυ, έδειξε 10,76 μιλιβάτ, νούμερο δύο φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Σκεφτείτε ότι μπορεί να μην αγγίζει την τιμή του κινητού κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, αυτό όμωςεκπέμπει χωρίς καμιά διακοπή!

Συμπεράσματα

Η παραπάνω έρευνα έρχεται να μας αναδείξει σημαντικά θέματα όσο αφορά τις ασύρματες συσκευές. Εγώ θα σταθώ σε δυο-τρία σημεία της έρευνας. Το ασύρματο τηλέφωνο δεν είναι τόσο ακίνδυνο όσο νομίζουν μερικοί, εκπέμπει συνεχώς και οι περισσότεροι το χρησιμοποιούν πολλές ώρες. Πολλά από αυτά, κυρίως τα πάμφθηνα, είναι και αμφιβόλου προδιαγραφών. Επομένως η αλόγιστη και άσκοπη χρήση του το κάνει πιο επιβλαβές από το κινητό τηλέφωνο. Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο της έρευνας είναι το ασύρματο router, που είναι και της μόδας… Πράγματι εκπέμπει συνεχώς και ειδικά όταν αλληλεπιδρούμε με το διαδίκτυο!! Καλό θα είναι να το χρησιμοποιούμε μόνο όταν το έχουμε ανάγκη και όχι μόνο για την φορητότητα (mobility) που μας προσφέρει.
Στο μεγάλο θέμα τώρα των κινητών τηλεφώνων έχω να παραθέσω τα παρακάτω:
Όλα τα κινητά τηλέφωνα έχουν σχεδιαστεί και λειτουργούν σύμφωνα με τα αυστηρά όρια που έχει καθορίσει η Διεθνής Επιτροπή Προστασίας από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP). Τα κινητά τηλέφωνα, Όταν λειτουργούν, μεταδίδουν το σήμα, εκπέμποντας ηλεκτρομαγνητική (μη ιονίζουσα) ενέργεια. Τα υψηλά επίπεδα των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων αυξάνουν τη θερμοκρασία των ιστών του σώματός μας, γεγονός το οποίο μπορεί να αποβεί βλαβερό για την υγεία μας. Τα διεθνή πρότυπα που έχουν θεσπιστεί απαιτούν τόσο οι σταθμοί βάσης (κεραίες) της κινητής τηλεφωνίας όσο και οι συσκευές κινητών τηλεφώνων να λειτουργούν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, προβλέποντας παράλληλα ένα σημαντικό περιθώριο ασφαλείας, ώστε να μην προκαλείται αύξηση της θερμοκρασίας.
Σύμφωνα με δηλώσεις διαφόρων εθνικών οργανισμών Υγείας, δεν υπάρχουν επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από τους σταθμούς βάσης της κινητής τηλεφωνίας και από τα κινητά τηλέφωνα, όταν λειτουργούν κάτω από τα όρια της Διεθνούς Επιτροπής Προστασίας από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP). Η Διεθνής Επιτροπή Προστασίας από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP) έχει καθορίσει τα όρια της ακτινοβολίας με βάση την απορροφώμενη ισχύ ανά κιλό μάζας σώματος, που αποκαλείται “Ειδικός Ρυθμός Απορρόφησης” ή “SAR”.
Τι είναι το SΑR;

Μονάδα μέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπει- και ταυτόχρονα κριτήριο για την αγορά κινητού- είναι ο Ειδικός ρυθμός Απορρόφησης Ακτινοβολίας (Specific Αbsorption Rate-SΑR) της κάθε συσκευής. Ο δείκτης αυτός προκύπτει από το ποσό της ενέργειας που απορροφάται από 10 γραμμάρια ανθρώπινου ιστού μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο και υπολογίζεται σε Watt ανά κιλό. Με τον τρόπο αυτό, μετράται η έκθεση του σώματος στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα, η οποία είναι υπεύθυνη για την αύξηση της θερμοκρασίας στα σημεία εκείνα που έρχονται σε επαφή με τη συσκευή αλλά και γενικότερα ολόκλη ρου του σώματος. Προκειμένου να διατεθεί μια συσκευή στην αγορά, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα όρια ασφαλείας που έχουν καθοριστεί για τον SΑR.  Σήμερα, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ανώτατο όριο αυτό είναι 2 Watt ανά κιλό- τιμή που ισχύει για το κεφάλι του χρήστη -, ενώ για ολόκληρο το σώμα το όριο είναι 0,08 Watt ανά κιλό. Αντίστοιχα, στις ΗΠΑ, το όριο είναι 1,6 Watt ανά κιλό, χαμηλότερο από αυτό που ισχύει στην Ευρώπη. Σημειώνεται ότι όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είναι υποχρεωμένες να δημοσιοποιούν την ανώτατη τιμή του δείκτη αυτού για τις συσκευές τους, η οποία ελέγχεται κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, δηλαδή με χαμηλό σήμα και σε μεγάλη απόσταση από σταθμό βάσης κινητής τηλεφωνίας. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι από έρευνες του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει προκύψει ότι το 10% των κινητών εκπέμπουν περισσότερη από τη μέγιστη ακτινοβολία που αναφέρουν οι κατασκευάστριες εταιρείες και κατά συνέπεια οι κάτοχοί τους θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικά σε μοντέλα που «φλερτάρουν» με το όριο των 2 Watt ανά κιλό.
Οι σύγχρονες συσκευές κινητών τηλεφώνων κατασκευάζονται έτσι ώστε να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν λιγότερη ισχύ για να επικοινωνήσουν με το δίκτυο. Συνεπώς, όσο πιο κοντά βρίσκεται κάποιος σε ένα σταθμό βάσης, τόσο πιθανότερο είναι να μειωθεί το επίπεδο SAR. Τελικά μήπως θα ήταν καλύτερο να είχαμε πιο πολλούς σταθμούς βάσης σε ελεγχόμενα σημεία;; Σας παραθέτω 2 links με όλα τα κινητά και το επίπεδο SAR που εκπέμπουν.
Ζητήθηκε από ειδικούς να ιεραρχήσουν την ακτινοβολία που λαμβάνει ο οργανισμός μας κατά τη χρήση του κινητού, ξεκινώντας από την ελάχιστη και καταλήγοντας στη μέγιστη.
1. Kινητό με ανοιχτή ακρόαση.
2. Xρήση Hands Free.
3. Xρήση Βlue Τooth μόνο λήψης (λαμβάνει μόνο το σήμα και εσείς μιλάτε στο μικρόφωνο της συσκευής, επομένως δεν χρειάζεται να κάνει εκπομπή).
4. Xρήση Βlue Τooth εκπομπής και λήψης (μιλάτε απευθείας στο Βlue Τooth).
5. Aπευθείας χρήση του κινητού σε ανοιχτό χώρο.
6. Aπευθείας χρήση του κινητού σε κλειστό χώρο.
7. Aπευθείας χρήση του κινητού σε κίνηση.
8. Απευθείας χρήση του κινητού στην ύπαιθρο.
Φυσικά, εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως η ποιότητα του δικτύου.
Ενδιαφέρουσες έρευνες που αξίζει να μελετήσετε…

BACKTRACK LINUX RSS

BackTrack Linux News

HackersWorld RSS

---- ((( Hacker's World ))) ----

EXPLOIT-DB RSS

Exploit-DB updates Feeds

METASPLOIT RSS

Metasploit Feeds

g0tmi1k RSS

Gotmilk Feeds

Offensive Security RSS

Offensive Security Feeds

Security Focus RSS

Security Focus Feeds

h-secutity RSS

The H Security

Wired How-To Wiki RSS

Wired How-To Wiki

Geekword RSS

Geekword
Ping blog